Az IJSO-ról

 

A Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia (International Junior Science Olympiad, röviden IJSO) egy természettudományi verseny, amelyet Indonézia alapított 2004-ben olyan fiatalok számára, akik a verseny évének december 31. napján 15 évesek vagy annál fiatalabbak.

A nemzetközi versenyen egy-egy ország 6 fős diákcsapattal vehet részt.

Az IJSO célja, hogy növelje a diákok tudományos érdeklődését, problémamegoldásra, kritikai gondolkodásukra és kísérletezésre ösztönözze őket. Az IJSO céljai közé tartozik a természettudományok és a matematika iskolai oktatásának segítése is.

Az IJSO minden évben – más-más országban – december első felében kerül megrendezésre. Jelenleg közel 50 ország vesz részt a versenyen.

Az IJSO versenyén természettudományi témákkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati feladatokat kell megoldani. A verseny célja, hogy a diákok jobban megértsék a fogalmakat, és képesek legyen alkalmazni azokat a tesztfeladatok megoldása során.

Külön kiemelendö, hogy az Olimpián a világ különböző tájairól származó diákok kommunikációján keresztül a fiatalok megtapasztalják a különböző kultúrák szokásait. Az olimpia így segíti a globális békét és megértést.
Az IJSO alapszabálya, hogy egyetlen ország sem zárható ki politikai alapon, diplomáciai kapcsolatok hiánya miatt, az ország kormánya elismertségének hiánya miatt vagy egyéb embargók miatt, illetve bármilyen más, hasonló okból. Minden csapattól elvárt, hogy az országát képviselje, amely kiválasztotta őt erre a versenyre.

A teszt- és az elméleti fordulón egyéni feladatlapot oldanak meg a versenyzők - a tesztfordulón 25 darab egyszerű választásos tesztet a kémia, a biológia és a fizika tárgyköréből. Az elméleti fordulón elméleti kérdéseket és számítási feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak. A gyakorlati fordulót 3 fős team-munkában kell elvégezni, de az elért eredmény beszámít az egyéni teljesítményekbe is.

A verseny díjazása: a diákok eredményeik alapján arany, ezüst és bronzérmet kaphatnak.

Az országokat rangsorolják az elért összesített pontszámaik alapján.

Az International Junior ScienceOlympiadverseny hivatalos honlapja:
http://www.ijsoweb.org/ (a követelmények angol nyelven itt is megtekinthetők)